datum: 02.07.2024

Méně materiálu, jednodušší recyklace

V neustále se vyvíjejícím světě architektury a interiérového designu se udržitelnost stala více než módním pojmem. Jde o nový standard. Proto výrobci neustále hledají inovativní řešení, která propojují estetické nároky s odpovědností k životnímu prostředí.

Německá značka Object Carpets přichází v tomto úsilí s přelomovou technologií DUO, která má změnit kobercový průmysl a nově definovat postupy udržitelného designu. Tento inovativní přístup využívá pouze dva základní materiály: polyamid a polyester. V odvětví, kde se tradiční koberce často skládají z více než 30 různých materiálů, je toto zjednodušení opravdovou revolucí.

A protože to německá značka s udržitelností myslí opravdu vážně, plánuje do roku 2026 na novou technologii převést celý svůj sortiment, čítající více než 1000 produktů. 

Cirkulární vize

Co odlišuje koberce DUO od běžné produkce, je jejich plná recyklovatelnost po skončení jejich životního cyklu. Díky inovativní technologii CLICK/UNCLICK lze oba materiály, polyamid a polyester, jednoduše a beze zbytku oddělit, vrátit každý zvlášť zpět do výrobního cyklu a naplnit tak principy cirkulární ekonomiky.

Větší udržitelnost bez omezení pro designéry

Přínosy technologie DUO spočívají kromě drastického snížení dopadu na životní prostředí také v její schopnosti zachovat flexibilitu při navrhování interiérů. Populární produktové řady jako MADRA, SILKY SEAL a SMOOZY jsou již k dispozici v tomto novém formátu a nabízejí paletu 85 barev. Designéři tak mohou i nadále vytvářet interiéry dle svých představ bez kompromisů v udržitelnosti.

Více

Recyklací to nekončí

Udržitelné principy koberců DUO se neomezují jen na recyklovatelnost po skončení jejich životnosti, ale jdou za její hranice:

  • Výroba využívá až o 95 % méně energie ve srovnání s konvenčními metodami
  • Celý proces nanášení se provádí bez vody nebo plynu
  • Recyklace je až pětkrát energeticky účinnější než výroba nového polyesteru

Udržitelná výdrž

Nesporné ekologické kvality koberců DUO nijak nesnižují ani jejch trvanlivost. Svou odolnost v extrémních podmínkách prokázaly třeba právě na únorovém filmovém festivalu v Berlíbě, kde odolaly 80.000 návštěvníkům po dobu 11 dnů i významným teplotním výkyvům.

Inovativní technologie DUO od OBJECT CARPET tak dokazují, že nabízejí architektům a interiérovým designérům dostatek možností, jak při navrhování luxusních a funkčních interiérů skloubit bez kompromisů nároky na estetickou kvalitu, odolnost a udržitelnost. 

Zaujaly vás možnosti nové technologie? Seznamte se s revolučními produkty Object carpet na vlastní oči.

Kontaktujte nás, rádi vás seznámíme s dalšími vlastnostmi a novinkami, zašleme vzorky, nebo vás rádi uvítáme v našem pražském showroomu.

Mám zájem o víc informací