datum: 16.09.2024

Co je Triexta?

Triexta je syntetický materiál, vyvinutý společností DuPont. I když má mnoho společného s polyesterem, odlišuje se od něj svou chemickou strukturou, což ji řadí do specifické podkategorie polyesteru. Technické pojmenování je polytrimethylentereftalát (PTT), ale můžete se také setkat s označením jako Sorona, která je částečně vyrobena z obnovitelných zdrojů (kukuřičný škrob), nebo SmartStrand, což je obchodní značka, pod kterou ji na trh dodává náš dodavatel belgická značka Lano.

Triexta je známá pro svou měkkost, dlouhou životnost a odolnost vůči skvrnám, což z ní činí oblíbený materiál nejen pro koberce, ale i pro funkční textilie.

Kvalita a trvanlivost

Při srovnání nylonového koberce s kobercem z triexty obdobné úrovně lze říci, že mezi nimi najdeme pouze nepatrné rozdíly v odolnosti. Nylon je sice odolnější a lépe se "zotavuje" z deformací způsobených tlakem, triexta však nabízí srovnatelnou pevnost, a může se stát, že koberec z triexty může být stejně odolný nebo dokonce odolnější než nylonový koberec stejné kvality. Vzhledem k relativně krátké době existence nového materiálu je na finální verdikt zatím brzy.

Odolnost vůči skvrnám

Triexta je přirozeně odolná vůči skvrnám, protože je hydrofobní (odpuzuje vodu). Lze ji ale vodou snadno čistit, což zlepšuje její ekologické parametry, neboť tím snižuje potřebu chemických čistících prostředků. Nylon naproti tomu potřebuje dodatečnou ochranu, a případné skvrny mohou navíc způsobit značný problém, proniknou-li ošetřující vrstvou. Triexta je navržena tak, aby odolávala skvrnám, a to nejen díky ochranné vrstvě, ale přímo uvnitř vlákna.

Specialitou v této oblasti jsou koberce z kolekce SmartStrand Forever Clean - jde o typ koberců, které jsou díky patentované technologii Nanoloc nadstandardně odolné proti zašpinění. Z tohoto důvodu jsou ideální volbou nejen pro rodiny s dětmi a domácími mazlíčky, ale skvěle se uplatní třeba i v komerčních prostorech s vyšším provozem, kde je snadná údržba podlah vítaná.

Koberce SmartStrand v online katalogu

V jednom testu nechala společnost Mohawk Industries chodit v ZOO po koberci z triexty deset velkých zvířat a 43 000 návštěvníků. Koberec byl po dvou týdnech užívání vyčištěn pouze s pomocí horké vody.

Komfort

Díky tomu, že triexta nepotřebuje chemickou úpravu pro odolnost vůči skvrnám, jsou výrobky z ní obvykle měkčí a pohodlnější než z nylonu a polyesteru.

Záruka

Pokud jde o záruky poskytované na oba typy vláken, zde má navrch triexta. Záruky se vždy liší podle kvality koberce a výrobce, ale obecně mají koberce z triexty delší a komplexnější záruky než nylonové koberce podobné kvality.

Cena

Obecně platí, že triexta je levnější než nylon. To však neznamená, že všechny nylonové koberce budou dražší než ty z triexty. Vzhledem k tomu, že výroba nylonového vlákna je nákladnější než výroba triexty, bude nylonový koberec obdobné kvality pravděpodobně dražší než koberec z triexty.

Ekologie

Triexta se často vyrábí s použitím obnovitelných zdrojů, což přináší výhody jak pro životní prostředí, tak pro kvalitu vnitřního prostředí v budovách, protože koberec uvolňuje méně těkavých organických látek (VOC). K výrobě nylonu sice zpravidla obnovitelné zdroje využívány nejsou, ale některé nylonové koberce jsou vyrobeny z recyklovaného materiálu, což je pro životní prostředí též přínosné. Oba materiály lze tedy považovat za ekologické, i když každý jiným způsobem.

Montessori školka s koberci z triexty

Přesvědčte se o funkčních i tvůrčích možnostech, které jsme díky kobercům z triexty využili v projektu nové školky. 

Prohlédnout referenci

Shrnutí: Nylon vs. triexta

Nylon

 ⚒️ Odolnější než triexta

🕐 Kratší záruka

💰 Vyšší cena

🧪 Dodatečná ochrana proti zašpinění

Triexta

🪢 Stejně silný materiál jako nylon

📃 Delší a komplexnější záruka

🪙 Levnější než nylon

🧽 Přirozeně odolný proti skvrnám

Na finální hodnocení je ještě brzy

Jak jsme si ukázali, má triexta oproti nylonu několik výhod, zejména v oblastech, jako jsou cena, ekologické aspekty a odolnost vůči skvrnám. Výjimkou je však celková odolnost a trvanlivost, kde nylon stále vede. V budoucnu, s tím jak budou koberce z triexty stárnout, se ukáže, zda si nylon svou výhodu v trvanlivosti udrží, nebo jej triexta dožene. Zatím jde bezesporu o životaschopnou a hodnotnou alternativou k nylonu a setkáme se s ní díky výše zmíněným výhodám na řadě realizací.

Máte další otázky? Rádi odpovíme.

Domluvte si schůzku u nás v showroomu, kde vám představíme vzorky materiálů a seznámíme s technickými detaily našich produktů. Těšíme se na vás.

Kontaktujte nás