datum: 02.08.2024

Co jsou VOC?

VOC, neboli těkavé organické sloučeniny, jsou chemické látky, které se snadno uvolňují do vzduchu i při pokojové teplotě. Na rozdíl od viditelných znečišťujících látek nejsou vidět, což z nich dělá mnohem větší riziko pro naše zdraví. 

VOC jsou obvykle spojovány s chemickými pachy, ale stojí za zmínku, že některé VOC nemají žádný zápach a naopak některé pachy nemají negativní dopady na zdraví. Některé běžné příklady VOC, o kterých jste možná slyšeli, jsou:

  • Formaldehyd
  • Benzen
  • Toluen
  • Aceton
  • Hexan

Tyto nebezpečné látky se přitom samovolně uvolňují z mnoha běžných zdrojů kolem nás, včetně:

  • nábytku a textilií
  • stavebních materiálů jako izolace, koberce, linoleum a dřevěné kompozity
  • kancelářského vybavení jako kopírky, tiskárny a faxové přístroje
  • úklidových prostředků

Proč si dávat pozor na kvalitu vzduchu uvnitř budov

Řada studií již před časem spolehlivě prokázala přímou souvislost mezi kvalitou vnitřního ovzduší – konkrétně snížením emisí VOC – a zlepšením kognitivní výkonnosti. 

Například studie provedené na půdě Syrakuské univerzity se účastnilo 24 dobrovolníků, včetně architektů, designérů, programátorů, inženýrů, kreativních profesionálů a manažerů, které autoři studie nechali v v laboratorních podmínkách pracovat ve třech  prostředích, simulujících podmínky v konvenčních, „zelených“ a „zelených“ budovách s vylepšenou ventilací. Výzkumníci pak měřili kognitivní funkce v devíti funkčních oblastech, jako je schopnost plnit základní úkoly; reakce na krizové situace; hledání a používání informací nebo strategické myšlení.

Výsledky studie ukázaly, že skóre účastníků bylo v některých oblastech až o 299 % vyšší v prostředí s nejčistším vnitřním ovzduším oproti výsledkům v konvenčních podmínkách.

Co z toho vyplývá pro vaše pracoviště? Zjednodušeně řečeno - znečištěné vnitřní ovzduší stojí vaši firmu peníze. Hlavní důvody jsou následující:

  • Vystavení škodlivým vlivům VOC v kancelářském prostředí významně snižuje výkon a produktivitu. 
  • Vyšší koncentrace VOC jsou spojeny se zvýšeným počtem stížností zaměstnanců kvůli syndromu nemocných budov.
  • Zdravotní problémy způsobené VOC mohou vést ke zvýšené absenci, což může firmy stát ročně tolik, kolik stojí provoz celé budovy.

Kvalita vnitřního ovzduší má prokazatelně přímý dopad na zdraví zaměstnanců a tím pádem též na finanční výsledky firmy. Investice do zlepšení kvality ovzduší se tak může vyplatit hned dvakrát. 

Jak se VOC účinně bránit a podle čeho vybírat vhodné materiály

Protože se těkavé látky mohou uvolňovat takřka ze všech materiálů, je důležité věnovat zásadní pozornost nejen kvalitní vzduchotechnice, ale také výběru vybavení budoucího interiéru, od stavebních částí, přes kancelářskou techniku, mobiliář až po povrchy a podlahy. Kvalita posledně jmenovaného může mít přitom zásadní vliv, protože ve výsledku tvoří největší plochu interiéru. 

Každý výrobce nebo dodavatel by měl architektovi či designérovi poskytnout všechny informace o složení svých výrobků, aby mohl zodpovědně posoudit jejich případná zdravotní rizika. Nejrychlejším a nejspolehlivějším vodítkem jsou v tomto případě mezinárodní certifikace.

Certifikáty, které se zaměřují na minimalizaci emisí VOC a bezpečnost vnitřních prostor, si můžeme ukázat na příkladu značky Artigo. Její kaučukové podlahy jsou součástí velkých veřejných budov, jako jsou nemocnice, letiště, knihovny, muzea a školy, proto je na její výrobky kladen velký důraz a musí splňovat přísné standardy kvality a udržitelnosti. 

Cradle to cradle 

Celosvětově uznávaný certifikát bezpečnějších a udržitelnějších produktů navržených pro cirkulární ekonomiku. Jeho hlavní principy se vztahují k environmentálním a sociálním dopadům v pěti klíčových kategoriích udržitelnosti: zdravotní nezávadnosti materiálů; opětovného využití materiálů; obnovitelné energie a uhlíkové stopy; péče o vodu; sociální spravedlnosti. Cradle to Cradle Certified® je preferován mnoha organizacemi a standardy udržitelnosti, včetně BREEAM a LEED.

Blauer Engel

Identifikuje nejlepší produkty z ekologického a environmentálního hlediska; zajišťuje netoxicitu finálního produktu a jeho komponentů a zajišťuje velmi nízké emise VOC v budovách.

Greenguard Gold

Poskytuje záruku, že produkty navržené pro použití ve vnitřních prostorách (a tím zajišťující dobrou kvalitu vzduchu v interiéru) splňují přísné limity chemických emisí, které přispívají k vytvoření zdravějšího prostředí. Zajišťuje, že produkt splnil jedny z nejpřísnějších a nejkomplexnějších světových standardů pro nízké emise těkavých organických látek (VOC) do vnitřního ovzduší. Standard Greenguard Gold zahrnuje zdravotní kritéria pro další chemikálie a také vyžaduje nižší celkové úrovně emisí VOC, aby bylo zajištěno, že produkty jsou vhodné pro použití v prostředích, jako jsou školy a zdravotnická zařízení.

M1

Nejnižší emisní třída finského dobrovolného systému klasifikace emisí, která vyžaduje testování VOC a formaldehydu v emisní komoře po 28 dnů. Zahrnuje také testování zápachu, což odlišuje označení M1 od jakékoli jiné specifikace s nízkým obsahem VOC na světě.

Indoor air comfort

Prokazuje shodu emisí produktu s kritérii všech právních předpisů vydaných orgány Evropské unie a jejích členských států, stejně jako s většinou dobrovolných označení týkajících se emisí VOC z produktů. To činí Indoor Air Comfort GOLD nejprůkaznější potvrzení nízkých emisí v celé Evropě. Indoor Air Comfort GOLD zahrnuje více než jen testování: tento program zohledňuje interní systém kvality ve výrobě, včetně jejích pravidelných auditů, několikanásobné testování a certifikace – to vše dohromady poskytuje velmi vysokou úroveň spolehlivosti prohlášení o velmi nízkých emisích VOC.

Soulad se zákonnou normou

Některé státy  předepisují a měří úroveň emisí těkavých organických látek zákonem, tedy jednoduchým a přímým způsobem. Nejlepším možným hodnocením je úroveň A+, kterým disponují například i výrobky značky Artigo.

GECA

Ekologická značka GECA (Good Environmental Choice Australia) je celosvětově uznávána jako solidní a důvěryhodná forma environmentální certifikace, protože zahrnuje více kritérií a zohledňuje celý životní cyklus. Produkt a společnost jsou hodnoceny nezávisle, a obojí musí splnit širokou škálu kritérií týkajících se životního prostředí, lidského zdraví a sociálních dopadů.

GBC ITALIA

Green Building Council Italy je nezisková organizace, která je součástí mezinárodní sítě GBC působící v mnoha dalších zemích; je členem World GBC a partnerem USGBC. Tyto asociace sdílejí cíle propagovat a urychlovat vznik stavební kultury zaměřené na udržitelnost, zvyšovat povědomí veřejnosti a institucionální standardy týkající se dopadu, který mají metody návrhu a výstavby budov na kvalitu života občanů, poskytovat jasné parametry pro průmysl a podporovat srovnávání mezi odvětvími tím, že vytvářejí komunitu udržitelného stavebnictví. 

Potřebujete poradit?

Výběr materiálů a produktů s nízkými emisemi VOC, které splňují přísné mezinárodní standardy, pomáhá vytvářet zdravější, bezpečnější a produktivnější prostory pro všechny. Rádi vám poskytneme pomoc s orientací v široké nabídce a výběrem nejvhodnějších materiálů pro váš projekt.

Kontaktujte nás