datum: 30.08.2024

Zdravotní nezávadnost a kvalita vnitřního prostředí

Zdravé vnitřní prostředí je základním předpokladem pro komfort a produktivitu studentů i učitelů. Výzkumy potvrzují, že kvalita vzduchu přímo ovlivňuje kognitivní funkce, což je důvod, proč je důležité používat materiály s nízkými emisemi těkavých organických látek (VOC). Přírodní kaučuk se v tomto ohledu díky svým vlastnostem řadí mezi špičku. Podlahy z tohoto materiálu splňují přísné normy a jsou certifikovány uznávanými institucemi, jako jsou Greenguard Gold a Blue Angel. Tyto certifikáty potvrzují, že přírodní kaučuk přispívá k udržení čistého a zdravého ovzduší ve školách, což je klíčové pro dlouhodobé zdraví žáků i učitelů.

Kaučuk vyniká i v akustických parametrech. Hluk je ve školách všudypřítomný a může negativně ovlivňovat učení i pohodu. Akustické kaučukové podlahy dokáží snížit hluk z chůze až o 21 dB, což vytváří klidnější a produktivnější atmosféru.

V nové základní škole PORG se prolíná les s oceánem

Jak architekti ze studia X využili vlastností kaučukových povrchů k přetvoření školních prostor pro trávení volného času v inspirující prostředí plné barev a hravých prvků.

Zobrazit referenci

Kreativní potenciál

Změny v přístupu k výuce představují pro architekty velkou výzvu. Tradiční schéma „třída/chodba“ je minulostí a různé typy vzdělávacích a dalších školních aktivit mohou probíhat i díky novým technologiím takřka kdekoli. Tím se otevírají zcela nové tvůrčí možnosti. Architekti a designéři ocení širokou paletu barev a vzorů kaučukových materiálů, které ji mumožníí vytvářet inspirativní a podnětné prostředí.

„V našem nedávném projektu v Helsinkách jsme se zbavili tradičních lavic a učeben. Učitel už nesedí za stolem. Otevřené prostory poskytují více podnětů a podporují interaktivitu. V dnešních školách je možné se učit, i když člověk nesedí za stolem“.

Architekti JKMM

Udržitelnost a ekologické výhody

V dnešní době je udržitelnost jedním z klíčových aspektů ve stavebnictví a interiérovém designu. Přírodní kaučuk je materiál, který vyniká výjimečnými ekologickými parametry. Je recyklovatelný, a jeho výroba je šetrná k životnímu prostředí, což přispívá k minimalizaci ekologické stopy. Školy, které usilují o získání certifikací jako LEED nebo BREEAM, mohou díky použití kaučuku také snáze dosáhnout svých cílů v oblasti udržitelnosti. 

Hygiena a snadná údržba

Hygiena je ve školství až na prvním místě, proto je důležité, aby se nejen podlahy daly snadno udržovat byly pokud možno co nejodolnější vůči různým druhům nečistot. Přírodní kaučuk splňuje dobře i tyto požadavky. Díky speciálním povrchovým úpravám, jako jsou např. Artigo PRO a TXL, je povrch podlahy z kaučuku velmi odolný vůči nečistotám a škrábancům. Tato úprava nejen usnadňuje údržbu, ale také snižuje potřebu používání agresivních čisticích prostředků, což je výhodné jak z hlediska hygieny, tak z hlediska ochrany životního prostředí.

Kaučuk je navíc je protiskluzový, což minimalizuje riziko úrazů.

PRO: povrchová úprava využívající nejnovější generaci technologie UV vázaných polymerních povlaků. Tento povlak chrání povrch a zlepšuje jeho odolnost.

Zobrazit v katalogu

TXL: Post-vulkanizační úprava, která dosahuje vyšší hustoty povrchu a zároveň zvyšuje odolnost vůči nečistotám a škrábancům.

Zobrazit v katalogu

Chcete vědět víc? Ozvěte se nám

Kaučuk představuje ideální řešení pro moderní školní budovy. Nabízí nejen řadu originálních možností při navrhování interiéru, ale splňuje i ty nejpřísnější zdravotní a ekologické standardy. Pokud zvažujete, jaký materiál použít pro podlahy ve vašem projektu, kontaktujte nás a domluvte si schůzku. Rádi vám ukážeme vzorky a seznámíme vás s technickými detaily tohoto jedinečného materiálu.

Kontaktujte nás